21. Juni 2021

ÆRESMEDLEM FYLDER 75 ÅR OG FEJRER 50 ÅR SOM FRIVILLIG I FIK

Artikel af Niki Bagge efter samtale med Ebbe Senniksen.

FIK æresmedlem Ebbe Senniksen fylder 75 år den 26. juni. Siden 1972 har han haft tilknytning til Frederikssund Idræts Klub, og i 2011 blev han udnævnt til Æresmedlem efter 40 år i klubben.
Han er fortsat aktiv, og der er nærmest ikke den opgave, som ikke har været Ebbes, og til næste år kan han således fejre 50 år med FIK.

 

Den unge mand fra Asnæs

Året er 1952, og Ebbe starter som 6-årig til fodbold i Asnæs. ”Der var faktisk ikke rigtig andet, man kunne gå til, og jeg blev hurtigt ret glad for at spille fodbold”. Glæden må have været stor, for dengang i 50’erne blev man ikke placeret ind efter alder, og Ebbe spillede på store 11-mands baner allerede som ganske lille.


Det resulterede bl.a. i et nederlag, som Ebbe stadig husker her ca. 65 år efter. Det var en kamp mod Hørve KFUM, hvis hold mest bestod af halvvoksne mænd, og på to halvlege á 30 minutter blev Ebbe og Asnæs banket med hele 36-0!

Han misunder derfor også de yngste fodboldspillere i dag, når de bliver fordelt efter alder, og i øvrigt både kan spille indendørs i haller og på fine kunstbaner, når græsplænerne i det meste af vinterhalvåret ikke er velegnet til at spille fodbold på.
Men intet kunne slå Ebbe ud, og allerede som ung fodboldspiller var det oplagt, at han skulle være angriber og lave mål. Og selvom kampen mod Hørve ikke var en succes, så kom der efterhånden godt med mål i støvlerne i ungdomsårene.

 

Ebbe ville spille - ikke løbe!

Allerede i 1964 rykkede Ebbe teltpælene til Frederikssund. Det var af hensyn til sit arbejde som farvehandler i Foght-Sørensen, men han fortsatte i en del år som seniorspiller med at tørne ud for Asnæs. ”På den måde kunne jeg også tage tøjet med hjem til mor og far, da jeg alligevel kiggede forbi, når jeg var til træning”. I 1972 tog han springet til den lokale klub, som hørte til på Kalvøen. Det var efter soldatertiden og en kort periode i København, at valget faldt på Frederikssund IK. Og det var altså her, at han skulle blive det næste halve århundrede… 

En af de første ting, som Ebbe husker fra sin træning i FIK var en træner der satte enormt meget pris på løb og kondition. ”Jeg kan huske, at vi havde en træner, som mangt en aften sendte os af sted gennem Jægerspris skov som led i træningspasset og det skete også, at jeg først kom tilbage fra løbeturen, når de andre nærmest var gået hjem”. Ebbe holdt jo mest af at spille, og han holder uendeligt meget mere af at spille fodbold end blot at løbe formålsløst rundt. For Ebbe har det altid været kampene - det at der er noget på spil - der har gjort det spændende og motiverende. Til træning har Ebbe ikke altid været super seriøs, men ’det hører jo med’, som han siger.

 

Den spillende kasserer, trøjevasker, klubhusbestyrer mm.

Selvom Ebbe var ’den nye’ i klubben i 1972, så blev han hurtigt en del af organisationen omkring FIK. Allerede året efter, der også var 75 års-jubilæet for FIK, påtog han sig opgaven som klubbens kasserer frem til 1989, i alt 16 år. ”Dengang skulle der jo f.eks. skrives girokort i hånden til henved 600 medlemmer et par gange om året. Det tog en stor del af min tid, og af og til måtte jeg bruge min arbejdstid på at få girokortene skrevet til tiden”.

Med kassererjobbet indtrådte Ebbe også i klubbens bestyrelse, og han er sikker på den dag i dag, at det var nemmere for ham at få fodfæste og blive en integreret del af klubben, fordi han engagerede sig og påtog disse opgaver, og derved hurtigt fik et godt forhold til mange af de trofaste ansigter i klubben.

 

Da han i 1975 købte hus på Roskildevej, overtog han også trøjevasken i klubben. Det skyldtes, at der i ejendommen var en vaskekælder, hvor FIK’s hold selv kunne afleverer taskerne med brugt tøj, hvorefter Ebbe så stod for trøjevasken. Sådan foregik det indtil 1979, hvor Ebbe overtog tjansen som bestyrer af FIK’s klubhus, hvor der blev etableret vaskerum og faciliteter, så det hele nu kunne foregå på Kalvøen.

 

I 1981 skete en markant ændring på Kalvøen, og den havde næsten kostet klubben livet. I forbindelse med, at man købte Foreningen af 1864 (herunder bl.a. skydeklubben) ud af lokalerne på Kalvøen, udbyggedes klubhuset til det, som vi kender i dag. Men det var nær en konkurs, da der blev begået fejl med piloteringen, så projektet endte med at blive dyrere, end man havde budgetteret med. Byggeriet blev dog gennemført, klubben overlevede og FIK havde nu råderet over bygningerne og arealerne selv.

I mellemtiden var Ebbe i midten af 30’erne efterhånden i sin spillende karrieres efterår, som derfor fra 1981 stod på Oldboys, i 1986 startede han på Veteranholdet og i 1991 også på Superveteranholdet.

 

De organisatoriske opgaver varetog Ebbe i ti år fra 1979, indtil han tog sig en kortere pause fra klubhusbestyrer-, trøjevask- og kassererrollen, mens han bl.a. forsøgte sig med bodegavirksomheden ”Spar 5” i Havnegade.

 

Pokaldrama og et særligt afbud

Som spiller i FIK er der enkelte kampe, der særligt har fæstnet sig i hans erindring. En af dem er en pokalkamp i 1976, hvor Vanløse IF fra 1. division gæstede Frederikssund stadion. Det var i pokalturneringens fjerde runde - svarende til ottendedelsfinalen. Der var mere end 3000 tilskuere på stadion, hvor folk stod pakket i fem-seks lag rundt om banen. ”Kampen sluttede 3-4, og selvom det var skuffende at tabe, så var det imponerende, at vi pressede dem til det sidste”.

 

Året efter valgte Ebbe meget utraditionelt at melde fra til en kamp for Frederikssunds 2.hold. Førsteholdet skulle nemlig spille en afgørende oprykningskamp hjemme mod Hundested, og som bestyrelsesmedlem og kasserer følte Ebbe det så vigtigt at være til stede ved kampen, at 2.holdet denne dag måtte klare sig uden ham. FIK vandt i øvrigt kampen mod Hundested foran 2300 tilskuere på Frederikssund stadion, og kunne således fejre oprykning.

 

Ungdomstræner: Årgang 70

I 1976 overtog Ebbe et puslingehold, der skulle vise sig at blive hans største trænerprojekt. For han endte med at følge dem hele vejen fra små puslinge til ynglingerækkerne over en periode på 12 år! Det var en stor oplevelse at få lov at følge drengene over så lang periode, og især husker Ebbe et par sjove og succesfulde ture til Norway Cup. Her opnåede man både sølv- og bronzemedaljer i hhv. 1988 og 1986. Finalen i 1988 blev spillet på det norske nationalstadion, Bislett, med 10.000 tilskuere, og blev desuden transmitteret på norsk TV. Desværre tabte vi 1-0.

 

Årgang 70 blev desuden det højest rangerede ungdomshold, som FIK nogensinde har haft, idet man spillede med om DM i øst-rækken, da man dengang som lille klub sagtens kunne spille i ungdomsrækker med de store klubber. Spillerne var både lokale Frederikssundere, men samtidig havde man mulighed for at tiltrække nogle af de bedste ungdomsspillere fra bl.a. Oppe-Sundby, Hundested, Jægerspris og Skibby. De var selvfølgelig lokket hertil for at spille mod landets bedste ungdomshold.

 

 

En ufrivillig pause

Bodegaeventyret varede dog ikke længe, og Ebbe vendte tilbage til nogle af sine tidligere opgaver samtidig med, at han spillede på FIK’s superveteranhold. Der blev spillet fodbold både sommer og vinter, og sammenholdet og atmosfæren på holdet og i klubhuset gjorde næsten, at Ebbe i perioder så sine holdkammerater mere end han så sin familie. 

Men i 2006 blev Ebbe ramt - ikke blot af én, men to blodpropper i hjernen. Han var derfor for første gang i mange år i en periode inaktiv og måtte stoppe brat op og tage den mere med ro. Ebbe var fyldt 60 år, og var heldig at slippe uden mén fra blodpropperne. Nu trak efterlønnen og et roligt otium, men kede sig - det vidste han godt, at han ikke aldrig ville komme til. Han savnede klublivet og den friske luft på Kalvøen.

 

Ebbe blev hyret som holdleder i 2008 og skæbnen ville, at FIK i sæsonen 2009/10 rykkede op i 2. division. Der var med det samme fuldt tryk på det frivillige arbejde igen.

 

Støtteforeningen ”De gamle drenge”

Men holde sig helt væk fra FIK, det kunne han ikke. I et forsøg på at sikre klubbens ve og vel var Ebbe i 1996 medlem af støtteforeningen ”De gamle drenge”, som bl.a. i Ebbes tid stod for at arrangere bankospil hver mandag året rundt, hvor overskuddet gik til FIK’s aktiviteter. Bankospillene blev afholdt på Hotel Isefjord i Havnegade, og senere bl.a. på Frederikssund Gymnasium, i bowlinghallen, på Skuldelev kro og til sidst på Restaurant Kalvø. Foreningen blev nedlagt i 2007, og da havde Ebbe altså været med i mere end ti år.

Nedlæggelsen af foreningen var til gengæld med til at give Ebbe den ekstra tid, som han året senere skulle bruge som holdleder på FIK’s 2. divisionshold. I 2002 blev Mitsubishi Cup stiftet af Klaus Mortensen, Steen Kaltoft, John Jørgensen og de tre seneste æresmedlemmer Carsten Becher, Benny Billeskov og Ebbe. Cup’en blev i 2014 overtaget af den nye FIK støtteklub Halvlegsklubben.

 

Æresmedlem af FIK

Efter at have været holdleder i et par år og spillet på diverse forskellige ældre-hold, så modtog Ebbe i 2011 et æresmedlemskab af FIK. Han var æresmedlem nr. 15 i rækken, og markerede udover hans 40-årige medlemskab af klubben også en taknemmelighed fra klubben i forhold til de umenneskeligt mange timer og kræfter, som Ebbe har lagt i at gøre Frederikssund Idræts Klub til noget ganske særligt.

 

Og som det ikke var nok, så blev Ebbe også indstillet til - og modtog - DBUs ’gør-en-forskel’-pris i 2014. FIK’s bestyrelse stod bag og fandt, at ingen nogle steder kunne være bedre egnet til prisen end Ebbe.

”For mig har klubben været et fast holdepunkt, og jeg nyder fortsat at være en del af den efter så mange år. Der er en kultur, som bygger på sammenhold og et positivt syn på livet. Fællesskabet betyder meget for mange - også for mig - selvom jeg ikke ser mange af mine gamle holdkammerater hernede, og det undrer mig faktisk. De har åbenbart fundet sundere interesser, siger Ebbe her i 2021.

 

 

Endnu en tøjvask og en tur i bestyrelsen

Efter både et æresmedlemskab og en fornem DBU-pris, så skulle man jo tro, at Ebbe ville trække stikket og tage den mere med ro. Men nej - tværtimod.

I 2014 blev Ebbe igen medlem af FIK’s bestyrelse, da han blev valgt som kasserer igen-igen. Samtidig overtog FIK kantinedriften i klubhuset på Kalvøen, som hidtil havde været drevet i privat regi.

Ebbe passede altså både kantinen, samtidig med at han stod for trøjevasken og var kasserer. Alt på frivillig basis som snart 70-årig.

Både på de lidt kedelige hverdagsaftener, hvor der ikke altid skete så meget, og så på de travle stævnedage eller lørdage, hvor der altid var aktiviteter helt fra kl. 10 om formiddagen og indtil sidst på dagen.

I 2019 afstod han den faste tjans med at passe kantinen og stoppede også som kasserer, men trøjevasken for alle herrer- og dameseniorhold, oldboys, veteran, superveteran og U19 står han fortsat for.

 

Stadig aktiv - men ”vil ikke gå i vejen”

Og trøjevasken er såmænd ikke det eneste. Ebbe er i 2020 - nøjagtig som i 2008 - blevet holdleder for FIK’s førstehold, der spiller i Danmarksserien. Han er derfor altid med omkring holdet, både til de fleste træninger og på kampdage.

”Hvornår jeg stopper? Det har jeg ikke rigtig overvejet, og jeg vil helst ikke sætte dato på.  Men jeg vil ikke ende med at blive en belastning. Jeg skal nok respektere, hvis nogen føler, at jeg går i vejen. Men så længe, at jeg bliver betroet opgaver og føler, at jeg kan gøre gavn, så nyder jeg at være en del af det”.

 

Ebbe fortæller desuden, at han med sine snart 50 år i FIK har set, oplevet og deltaget i mange forskellige bestyrelser, men gennem årene har han forstået, at det ikke nytter altid at skue bagud. Man kan godt nogle gange tænke, at ’alting var bedre i gamle dage’, men det passer ikke, og det man gjorde i gamle dage giver ikke altid mening at gøre i dag. Sådan forandrer verden sig - også FIK.

 

Frederikssund IK hylder og takker Ebbe for den uvurderlige indsats som han har leveret, og fortsat leverer. Frivillige som Ebbe er uundværlige i foreninger som vores. Vi kan kun håbe for andre klubber, at de har deres egen ’Ebbe’ udtaler FIK’s Formand Jacob Levin Nielsen. Vi håber at Ebbe er aktiv mange år endnu i FIK. Tillykke og tak til Ebbe Senniksen på hans 75-års fødselsdag.