top of page

FIK SIDEN 1898

Fredag den 10. Juni 1898 stiftes Frederikssund IK, af en flok unge cricket og fodboldspillere, for at vække byrådets opmærksomhed og dermed skaffe bedre vilkår til at dyrke deres idræt. Det lykkedes dog langtfra, så de første turneringsår blev afviklet på en åben græsmark udenfor byen. Først i 1910 kom der forbedrede forhold, da FIK selv erhvervede et lille stykke jord på Kalvøen. (Nuværende P-Plads.) I 1898 var FIK fodboldklub nr. 5 der blev stiftet på hele Sjælland, dermed er FIK ikke bare en af Sjællands ældste, men også en Danmarks ældste fodboldklubber.

​

FIK’s første Formand var Skræddermester Nielsen, der sad fra 1898 til 1918 og havde en enorm betydning i FIK’s første år, da han på fremragende vis holdte sammen på den unge forening i de første 20 år. Fra starten havde FIK et fremragende hold, der var blandt de absolut bedste på Sjælland, hvor FIF Hillerød og Helsingør var de helt store konkurrenter igennem flere år.

​

FIK var fra SBU’s start i 1903 placeret i mesterrækken, der på daværende tidspunkt var den bedste række på Sjælland. Denne placering holdte FIK indtil sæsonen 1931-1932, hvor man måtte en tur ned i mellemrækken. Denne placering holdte FIK indtil 1948, hvor man måtte yderligere en tur ned for at rykke op igen i 1949.

​

I 1936 viste der sig en stor chance for FIK, for at udvide de trænge kår på en enkelt fodboldbane, til på det tidspunkt 8 hold i alt. Det skete da den nærtliggende motorbane skulle nedlægges, der gik rundt om den nuværende opvisningsbane i FIK. Ejeren af jorden viste sig yderst velvillig at handle med, så FIK kunne erhverve sig 2 tønder land for 2.500 Kr., hvor FIK’s bestyrelse kautionerede for beløbet. Her lod klubben så ved frivillig arbejdskraft, opføre et klubhus i røde mursten med 4 store omklædningsrum, samt en stor altan.

I 1959 blev et nyt klubhus indviet, hvilket i store træk også er det som vi kender i dag. Bortset fra fløjen med 4 omklædningsrum, der blev bygget til og indviet i 1979. Selve indgangspartiet til Stadion blev bygget og indviet i 1980.

​

De glade 1970’ere

I 1974 blev 33-årige Bent Ørnfeldt præsenteret som 1-holdstræner i FIK, der på daværende tidspunkt spillede i serie 2. Bent Ørnfeldt kom til fra B1901, hvor han havde opnået over 200 kampe i landets bedste række. FIK rykkede allerede i 1975 op i serie 1.

Det skulle vise sig at blive en kæmpe succes for FIK, kulminerende med det helt store pokaleventyr i 1976, hvor FIK eliminerede Hvidovre IF’s 2. Divisions hold, og på Næstved Stadion, efter at have været bagud med 2-0 i pausen, vendte kampen og sendte Næstved IF fra landets bedste række ud med 3-2. FIK spillede sig helt frem til 1/8-finalen, hvilket i skrivende stund stadig er rekord for et serie hold. Her måtte man på hjemmebane se sig slået, foran et rekordstort publikum på 3.300 tilskuere (stadionrekord), med 3-2 til Vanløse IF fra landets bedste række, der senere skulle gå hen og blive pokalvindere.

​

Succesen fortsatte i 1977, hvor FIK’s serie 1 hold spillede direkte oprykningskamp til Sjællandsserien på hjemmebane mod Hundested IK. FIK vandt 4-3 i en hæsblæsende kamp, der blev overværet af hele 2.300 tilskuere (stadionrekord for en seriekamp).

​

”De gamle drenge”

I 1974 stiftedes ”De gamle drenge”, der var en støtteforening til FIK. ”De gamle drenge” udmærkede sig ved igennem 25 år fra 1974 til 1999, hver mandag uden undtagelse, bortset fra juleaften, at afvikle deres berømte bankospil. Først på Hotel Isefjord, dernæst på Skuldelev Kro, så på Kniv & Gaffel, for at slutte af på Restaurant Kalvøen. I løbet af de 25 år skrabede ”De gamle drenge”, hele 2.7 mio. kr. sammen til FIK.

Da ”De gamle drenge” var færdig med bankospillet, kastede de sig over FIK Cup, der kører den dag i dag. Man startede i 2001 med 12 hold, men steg år efter år, kulminerende i 2008 med hele 48 hold til cuppen. Antallet er stille og roligt faldet siden, men i år spores der en lille fremgang, da der er tilmeldt 32 hold den 23. juni 2018 på Frederikssund Stadion.

​

Halvlegsklubben af 1976

FIK’s Halvlegsklub blev stiftet af Borgmester Jørgen Christiansen, Arrestbetjent Bjørn Nielsen, Købmand Arne Søndergaard, Kriminalassistent Svend Aagaard, Handelsgartner Holger Becher og Ingeniør Povl Hansen (Formand for FIK.) Halvlegsklubben var et hyggeligt indslag til alle FIK’s hjemmekampe, hvor de troligt troppede op. I pausen nød de 1 stk. ØL i klubhuset om stambordet og i deres formålsparagraf, stod der skam også at der skulle efterskylles efter kampen.

Halvlegsklubben fik lavet en ”Årets mål pokal”, der stadig bliver givet til årets mål på Frederikssund Stadion.

​

Stig Andersen til KB i 1979

FIK’s talentfulde forward, 19 årige Stig Andersen der spillede på FIK’s Sjællandsserie hold i 1979, skriver kontrakt med KB, hvor han i 1980 vandt det danske mesterskab med KB. I den afgørende kamp på Næstved Stadion spillede KB 1-1 mod rækkens nr. 2 på mål af Hans Aabech. Stig opnåede over 200 kampe for KB, inden han i slut 80erne vendte tilbage til FIK.

​

1980’erne

Starten af 1980’erne starter med en sportslig nedtur for FIK, da man rykker fra Sjællandsserien til serie 2 1982. I 1983 bliver dog en stor succes, da FIK i suveræn stil vinder serie 2 og rykker direkte i serie 1.

 

I 1985 ender FIK på en 3. plads i serie 1, hvilket viser sig at være nok til en tilbagevenden til Sjællandsserien. FIK får en flot tilbagevenden til Sjællandsserien og indtager en 4. plads i 1986. I 1988 opnår FIK på daværende tidspunkt et sportsligt højdepunkt, med en oprykning til Danmarksserien for første gang i klubbens historie. Et årti der startede som en stor nedtur, endte med at blive en kæmpe succes med oprykningen til Danmarksserien!

​

1990’erne

FIK etablerede sig hurtigt i Danmarksserien og allerede i 1991 var FIK yderst tæt på at rykke i 2. Division, da FIK tilspillede sig 2 oprykningskampe om oprykning til 2. Division. Kampene skulle spilles mod HIK over 2 kampe, hvor FIK på hjemmebane startede med at tabe 1-0. Udekampen endte desværre med 1-1, så det blev ikke i denne omgang at FIK skulle prøve kræfter med divisionsbold. I 1996 blev den tidligere anfører, Claus Jørgensen, udnævnt som 1-holdstræner i FIK.

​

Det blev til 10 år i Danmarksserien for FIK, hvor man i 1998 rykkede ned i Sjællandsserien, efter en tung sæson med kun 3 sejre. Det udmundede desværre i en større spillerflugt, så man skulle starte op i 1999 med et meget ungt hold. Det viste sig at være en for stor mundfuld for de unge FIK’ere, så det blev en tur længere ned i serie 1, for første gang siden 1985.

​

I 1998 kunne FIK fejre sit 100 års jubilæum, der blandt mange tiltag, spillede en opvisningskamp imellem FIK 1 og Old Boys landsholdet. Dagen kulminerede med et brag af en fest i Kniv & Gaffel.

​

00’erne

Startede i serie 1, hvor den nyansatte træner Jan Carlsson, blev ansat til standse nedturen med de unge spillere. Det blev stabiliseret, så man i første sæson i serie 1 placerede sig stabilt midt i rækken.

​

Året efter bød dog igen på den helt store nedtur, da FIK for første gang siden 1983 måtte en tur i serie 2. I lighed med starten af 1980, skulle nedturen dog i den grad vise sig at stoppe her. FIK ansatte Barny Rosenheldt til at få vendt skuden, hvilket viste sig at være en god ide. FIK rykkede med det samme tilbage til serie 1 i 2002 og allerede året efter i serie 1, rykkede man i 2003 direkte tilbage til Sjællandsserien. De unge FIK’ere begyndte at vise sit værd.

​

I efteråret 2005 overtog Peter Juul Petersen trænersædet, hvilket skulle vise sig at blive den mest succesrige periode for FIK. I 2007 måtte man dog midlertidigt en tur ned i serie 1 igen, da hele 6 hold rykkede ud fra Sjællandsserien. Men da man i 2008 gik over til at følge ”skole året” og spillede turneringen fra august til juni, havde FIK chancen for på et halvt år at være tilbage i Sjællandsserien. Den chance gik ikke til spilde, da FIK gik ubesejret igennem foråret 2008 og atter kunne kalde sig Sjællandsserie hold.

​

Men succesen stoppede på ingen måder her, da man i 2009 vandt Sjællandsserien og kunne hjembringe Sjællandsmesterskabstrofæet, efter en 4-1 sejr i den sidste kampe på udebane mod Fredensborg. 2009/2010 skulle vise sig at blive et fantastisk år for FIK, efter en flot sæson, sikrede man sig for første gang i klubbens historie oprykning til 2. Division, efter at ende på 2. pladsen i Danmarksserien, efter førerholdet fra Elite 3000, Helsingør. (Nuværende FC Helsingør.)

​

10’erne

FIK startede sæsonen 2010/2011 i 2. Division Øst for første gang i klubbens historie. Inden da var klubben til et spændende møde med divisionsforeningen, hvor der skulle trækkes lod om hvilke sjællandske hold, der skulle i Vest kredsen. FIK gik heldigvis fri og kom i Øst, så man slap for de lange ture til Jylland og Fyn, hver 2. weekend. FIK startede som lyn og torden i Divisionerne, med sejrer i 4 ud af de 6 første kampe og bragte sig fra start i toppen af rækken. FIK måtte dog efter en flot sæson i 2. Division, en tur tilbage i Danmarksserien, da man endte sølle 1 point under nedrykningsstregen. I sidste og afgørende kamp, den 11. juni 2011 ude mod HIK, førte FIK endda 2-1 dybt inde i overtiden af kampen, men med en HIK udligning i de sidste sekunder, var nedrykningen desværre en kendsgerning.

​

I efteråret 2010 kunne FIK indvie den nye fine kunstgræsbane, der skulle vise sig at forlænge sæsonen for stort set alle hold i FIK / FFB. 

Freddy Andersen kom til i efteråret 2011 og styrede FIK sikkert igennem to sæsoner med midter placeringer i Danmarksserien.

I sommerpausen 2013 mistede FIK desværre en del spillere, så det var en meget svær opgave for det nye trænerteam Thomas Thomsen og John Andersen. Det blev da også til en nedrykning til Sjællandsserien i sæsonen 2013/2014.

​

2013/2014 var et hårdt år for FIK, ikke kun på fodboldbanen, hvor det blev til en del nederlag, men ikke mindst udenfor banen, hvor stormfloden ”Bodil” totalt oversvømmede Frederikssund Stadion. FIK måtte i næsten to år, have midlertidige omklædningsrum og mødelokaler i containere, der var opstillet foran klubhuset. Klubhuset blev dog renoveret og stod klar igen i sommeren 2015.

​

Thomas Thomsen og John Andersen stoppede i december 2014, hvor U-19 træner Lars Gasberg overtog styringen af FIK’s 1-hold. Klubbens talentfulde U-19 hold rykkede med op, hvor de netop havde vundet U-19, 2. Divisions rækken. De unge spillere tilpassede sig stille og roligt til seniorfodbold og stabiliserede sig i Sjællandsserien.

​

FIK’s nuværende træner, Martin Hilstrup, overtog holdet i vinterpausen 2016/2017 og endte sin debut sæson i top 4 i Sjællandsserien, med en god blanding af unge og rutinerede kræfter. De fine takter spåede lovende sæson for 2018/2019. 

​

Sæsonen 2018/2019 blev FIKs oprejsning efter 5 år i Sjællandserien. Allan Arge blev ny assistenttræner for Martin Hilstrup, og i samarbejde med Carsten Christensen og holdleder Kurt Koldtoft sikrede FIKs mandskab sig direkte oprykning til Danmarksserien.

​

20’erne

​

bottom of page